Hukuk Forum NET

Üye olmak için bugün ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve gönderilerinizi ekleyerek bu siteye katılabilecek ve kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabileceksiniz!

Yapay Zekanın Meslekleri Yok Etme Süreci

Av.FatihEmre

Kıdemli
Avukat
YAPAY ZEKANIN MESLEKLERİ YOK ETME SÜRECİ

21.Yüzyılın ilk çeyreğini geride bırakmaya hazırlanırken son dönemlerde popülaritesi gittikçe artan yapay zekanın birçok insanın mesleğini elinden alıp almayacağı merak edilen konulardan biri oldu. Bu konuda aslında ilk geniş çaplı tepti Google arama motorunun, işten çalışanlarından bazılarını çıkartmasıyla yeniden artış gösterdi.

1 Nisan 2024 Pazartesi günü itibariyle edindiğimiz bir bilgiye göre ise artık yapay zeka doktorların ilaç yazmalarına da yardımcı olabilecek. Bu yapay zekaya ile geliştiriciler DrugGPT ismini verdiler. Peki acaba bu durumdan eczacılar etkilenecekler mi? Birçok Avrupa ve Amerika ülkesinde ilaçların marketlerde özel reyonlarda bile satıldığı bilinen bir gerçek.

Tabi sadece gelişmeler bununla da sınırlı kalmadı bunun yanında sigara içenlere ceza yazan yapay zeka da geliştirildi. Sigara gibi küçük cisimleri bile fark ederek ceza yazan yapay zeka Singapur’da Balefire adı verilen 3.0 versiyonu bir yapay zeka sistemini kullanarak sigara içenleri tespit etmeye başlandı. Yapılan habere göre sistemin Türkiye’de kullanılıp kullanılamayacağı merak edilmeye başlandı. Sistemin ülkemizde kullanılmasında tartışılması gereken hususlardan bir tanesi yapay zekanın idari para cezası kesmeye yetkili olup olmayacağı (çünkü idari para cezaları ancak kanunla belirlenebilir), yanlış ya da sistem hatasından kaynaklı olarak kesilen para cezalarının nasıl iptal edilebileceği, olası bir davada husumetin kime yönetileceği, hangi yargı çevresinin yetkili olduğu gibi bazı problemleri de beraberinde getireceği kanaatindeyim. Şayet bu sistemin ülkemize gelmesi halinde birtakım yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.

Avukatlar olarak da birçok meslektaşın acaba mesleğinin yapay zeka tarafından yerine getirilebilir olup olmayacağı da merak edilen bir konu. Yorumlama gerektiren ve usulü olarak başkaları tarafından yapılması mümkün olmayan işlemlerde yine avukatların varlığını sürdürebileceği ancak gelişen teknoloji sayesinde evrim geçirebileceği kanaatindeyim.

Avukatlık mesleğinin yapay zeka karşısında yok olması varsayımında bulunursak benzer durumla aslında diğer yargı çalışanlarının da aynı tehlike ile karşılaşma olasılığının olduğunu söyleyebiliriz.
Türkiye Gazetesinin 27 Aralık 2022 tarihli haberine göre örnek vermek gerekirse ChatGPT yardımı ile karar verdiği kabul eden bir yargı çalışanı olan hakim, gelecekte daha gelişmiş yapay zekarın piyasa çıkması ya da yapay zekaların evrilmesi halinde kararın tamamının gerekli bileşenler yüklendikten sonra yapay zeka tarafından verilebilecek olması hususunu herhalde düşünmüş olmalı. Hakimin verdiği karara karşı yapılması mümkün olan itiraz yolu, istinaf yolu, temyiz yolu gibi yargı yollarından nasıl faydalanacağı, hakimin sorumluluğundan kaynaklı tazminat davalarında husumetin kime yöneltileceği günümüz itibariyle yasal dayanaktan yoksun ve ileride belki de düzenleme yapılması gereken konular arasında.

Sürecin takipçisi olacağız. İlerleyen zamanlarda bütün meslekleri etkileyen önemli bir kısmının yok olmasına neden olabilecek yapay zekaların ortaya çıkması aslında kaçınılmaz.​
 

Ekli dosyalar

  • Gelişmelerle Yapay Zeka.pdf
    489.7 KB · Görüntüleme: 1

HukukForum.NET - UYARI!

Hukuk sitesi çoğu alanı kamuya açık ve okunabilir özelliktedir. Bu nedenle mevzuat (Kanun, Yönetmelik, Tüzük,Yargıtay kararları, Anayasa Mahkemesi kararları, Danıştay içtihatları vb örnek davalar ve mahmeke kararları) ile hukuk forum bölümün büyük kısmı ücretsiz ve herkes tarafından okunabilir olarak tasarlanmıştır.

Gizlilik Politikası Forum Kuralları

Konuyu görüntüleyenler

  • Üst Alt