Hukuk Forum NET

Üye olmak için bugün ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve gönderilerinizi ekleyerek bu siteye katılabilecek ve kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabileceksiniz!

Türk Bayrağı Kanununa Göre Bayrağa Saygı

Av.FatihEmre

Kıdemli
Avukat
TÜRK BAYRAĞI KANUNUNDA BAYRAĞA SAYGI
Bilindiği üzere bir devletin egemenlik simgelerinden biri de bayraktır. Devletin egemenlik simgelerinden biri olan bayrağa hakaret ve bayrağa karşı işlenen suçlar öncelikli olarak TCK da düzenlenmiştir. Şöyle ki;
Madde 300 - (1) Türk Bayrağını yırtarak, yakarak veya sair surette ve alenen aşağılayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu hüküm, Anayasada belirlenen beyaz ay yıldızlı al bayrak özelliklerini taşıyan ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin egemenlik alameti olarak kullanılan her türlü işaret hakkında uygulanır.

(2) İstiklal Marşını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Bu maddede tanımlanan suçların yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır.


Bu madde aynı zamanda, İstiklal Marşına da karşı işlenen suçları ele almıştır. Görüldüğü üzere suçun yabancı ülkede işlenmesi cezayı ağırlaştırıcı nedendir. Aynı madde Türkiye Cumhuriyeti Devletinin egemenlik alameti olarak kullanılan her türlü işaret hakkında da aynı şekilde geçerlidir. Ayrıca Türk Bayrağı Kanununda da bazı yaptırımlardan bahsedilmiştir. Şöyle ki;

Madde 7- Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz. Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere, örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya uniforma şeklinde giyilemez.

Türk Bayrağına sözle, yazı veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz. Bayrak yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz, gerekli özen gösterilmeden kullanılamaz

Söz konusu maddenin çok açık olduğuna katılıyorum. Türk Bayrağının ne şekilde muhafaza edilmesi gerektiği, hangi maksatla kullanılacağı, kurum ve kuruluşlarda sürekli çekili olarak tutulması gerektiği ancak 10 Kasım günü yarıya indirileceği hüküm altına da alınmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının önündeki Bayrak hiç bir zaman, Anıtkabirdeki bayrak 10 Kasım dışında yarıya indirilemez. Bu kanunu her Türk Vatandaşının okuması gerektiği ve bilinen yanlışlardan (Türk Bayrağının kıyafet olarak şahısların üzerine giyilmesi gibi) vazgeçilmesi hususunda gerekli özeni göstermelerini tavsiye ediyorum.

Bayraklar nerelere örtülebilir? Bu sorunun cevabı da yine aynı kanunda düzenlenmiştir. Şöyle ki;
Madde 6 – Türk Bayrağı, Cumhurbaşkanlığı yapmış kişilerin, şehitlerin ve yönetmelikte belirlenecek asker ve sivil kişilerin cenaze törenlerinde bunların tabutlarına, açılış törenlerinde ATATÜRK heykellerine veya resmi yemin törenlerinde masalara örtülebilir. Diğer kullanma şekilleri yönetmelikte düzenlenmiştir.

Devletin egemenlik alametlerini aşağılama suçu nedeniyle yapılan yargılamalar asliye ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir. Bu suç uzlaşma kapsamında bir suç değildir. Adli makamlar tarafından resen soruşturma ve kovuşturma yürütülür. Takibi şikayete bağlı bir suç değildir.

Son olarak bir vatandaş olarak herkese Türk Bayrağı Kanunu ve Türk Bayrağı Tüzüğünü incelemelerini tavsiye ediyorum.​
 
Son düzenleme:

HukukForum.NET - UYARI!

Hukuk sitesi çoğu alanı kamuya açık ve okunabilir özelliktedir. Bu nedenle mevzuat (Kanun, Yönetmelik, Tüzük,Yargıtay kararları, Anayasa Mahkemesi kararları, Danıştay içtihatları vb örnek davalar ve mahmeke kararları) ile hukuk forum bölümün büyük kısmı ücretsiz ve herkes tarafından okunabilir olarak tasarlanmıştır.

Gizlilik Politikası Forum Kuralları

Konuyu görüntüleyenler

  • Üst Alt